Цікаві Новини Сьогодні Онлайн > News World

Цікавості з Україні та світу

Як правильно тренуватися на біговій доріжці

Кві 25, 2024
Як правильно тренуватися на біговій доріжці

Красиве спортивне тіло не просто привертає увагу, а може навіть викликати заздрість у людей, які вважають, що таким його створила природа. Насправді весь секрет гарної фігури не лише в природних даних, а й в прикладених зусиллях, щоб підтримувати його в формі. Тренуватися в зручний час, не залежати від погоди за вікнами, не чекати в чергах в спортзалах допоможе домашня бігова доріжка. Кардіотренажер є універсальним рішенням для досягнення різних спортивних цілей: схуднення, розігріву перед силовими заняттями, загартовуванням організму, боротьбою зі стресовими станами й підтриманням себе в спортивній формі. Як правильно на ній займатися? В який спосіб можна підвищити ефективність пробіжок на обладнання?

Бігова Доріжка: правильні техніки тренувань для ефективності

Як почати тренування на біговій доріжці початківцю

Якщо ви тільки плануєте починати пробіжки, ніколи раніше не займалися на кардіотренажері, варто згадати, з чого починалися взагалі ваші пробіжки. Ви ж бігали? В шкільні роки, якщо не прогулювали уроки фізичної культури, точно могли 2-3 кола пробігти. Процес тренування на бігових доріжках мало чим відрізняється від пробіжки на стадіоні: ви можете йти, бігти швидше або повільніше.

  • Починайте з найлегшого. Вибирайте мінімальну швидкість, нехай це буде швидка ходьба. Налаштовуйте відповідну програму і відстежуйте свої відчуття. Відчуваєте, що можете рухатися швидше, додайте темпу. 
  • Починайте з 10-15 хвилин на день, поступово збільшуючи тривалість і інтенсивність. Так ваше тіло поступово адаптуватиметься до нового навантаження. Бігати можна щодня в посильному для вас темпі.
  • Слідкуйте за своєю поставою, уникайте сильного нахиляння вперед або назад, руки тримайте вільними та розслабленими. 
  • Можете спробувати комбінувати піші прогулянки з прискоренням. Наприклад, 1 хвилина прискореного бігу після 5 хвилин ходьби. 
  • Не перевантажуйте себе і не забувайте давати тілу відпочинок. Важливо слухати своє тіло і давати йому достатньо часу для відновлення.

Переваги бігової доріжки над вуличним бігом

Біг або навіть піші прогулянки просто неба корисні для душі й тіла: організм насичується киснем, легені наповну включаються в роботу, під час руху спалюються калорії й ви отримуєте гарний заряд настрою. А якщо дощ, сніг, спека чи просто небажання нікуди виходити з дому? Не прогадаєте, якщо включите в програму заняття на біговій доріжці. Відмітимо переваги бігу на кардіотренажері над тренуваннями надворі:

  • Займаєтеся в зручний час і не залежите від капризів погоди.
  • Завдяки вбудованій амортизації, ви отримуєте м’якше навантаження на колінні суглоби й спину, якщо порівнювати з асфальтовим чи ґрунтовим покриттям.
  • Ціна бігової доріжки швидко окупиться вашими підтягнутими формами та гарним настроєм.
  • Має різні тренувальні програми, що дає змогу підібрати оптимальний темп, враховуючи ваші фізичні можливості та поставлені цілі.
  • З легкістю регулюєте кути нахилу полотна, чим зменшуєте або збільшуєте навантаження на м’язи. 
Бігова Доріжка

Бігова доріжка і схуднення: ефективні методи тренувань

Звичайно, вам хочеться досягти результату в найкоротші терміни. І цілком зрозуміло, якщо ви ставите питання: як покращити ефективність бігу на кардіотренажері. Якщо ви хочете досягти кращих результатів, вам потрібно підвищити ефективність своїх тренувань на біговій доріжці. 

  • По-перше, додайте вашим пробіжкам варіативності. Такий нехитрий метод допоможе уникнути монотонності й підвищить мотивацію. Комбінуйте інтервальні тренування, довгі дистанції, високогірні тренування та функціональні вправи.
  • По-друге, використовуйте нахил. Збільшення кута нахилу підвищує навантаження на м’язи та кардіоваскулярну систему, зменшуючи нахил, формула працює навпаки.
  • По-третє, інтенсивність. Починайте біг з комфортної швидкості, поступово підвищуючи інтенсивність і тривалість пробіжки.

Ви завжди можете запросити друзів чи залучити до процесу інших членів сім’ї. Проходити разом марафон “спортивне тіло” цікаво і приємно. Для ще більшої мотивації можна придумати подарунок, який отримає переможець вашого забігу. 

Підсумовуючи, купити бігову доріжку – інвестувати в здоров’я, красу і власну самооцінку. І тут все просто: чим більше вам подобається ваше відображення у дзеркалі, тим більше ви захоплюєтеся собою і світом довкола. А застосування на практиці методів тренувань, ваша особиста мотивація і систематичні заняття приведуть вас до бажаного результату.