Цікаві Новини Сьогодні Онлайн > News World

Цікавості з Україні та світу

Tesla може усе змінити

Січ 19, 2023
тесла знову

Люди з 60-х були б розчаровані тим, як мало змінилося:

  • Їм плювати на розумні холодильники.
  • Їм плювати на розумні тостери.
  • Вони навіть не дбають про смартфони.

Вони мріяли про майбутнє, в якому літаючі автомобілі з’являться до 2000 року. Майбутнє розчаровує. Насправді мало що змінилося. Літак 1960-х років має майже такий самий вигляд, як сучасний літак. Пасажирські літаки в 1960-х роках були швидшими, ніж сьогодні. І вечеря з трьох страв була включена у вартість проїзду без обмежень за вагою багажу. Але десь гроші віддали перевагу досвіду клієнтів. Нові документи Тесли розкривають ідею Ілона про майбутнє, яке може знову схвилювати мрійників із плакатами на стінах.

Патенти показують, що електричні літаки та човни можуть бути наступними для Tesla

У нещодавній заявці на товарний знак, про яку не повідомлялося, Tesla пропонує виробляти електродвигуни для човнів, літаків та інших транспортних засобів.

Минулого тижня виробник подав свіжу заявку на товарний знак, але до сьогоднішнього дня її не бачили. Я виявив його сьогодні і був заінтригований ним через категорію, в якій він був зареєстрований.

Щоб рекламувати електродвигуни “не для наземних транспортних засобів”, Tesla розширює свою торгову марку до нової категорії.

Хоча опис категорії в заявці трохи туманний, він розширює торгову марку Tesla на електродвигунах, включно з “двигунами для літаків”, “моторами для човнів” і “електродвигунами для іграшок”.

Документ, який Тесла подав у Бюро з патентів і товарних знаків США, свідчить:

“Реєстрація товарного знака TESLA™ призначена для охоплення категорій асинхронних двигунів, не призначених для наземних транспортних засобів;

  • Двигуни для літаків;
  • Двигуни, а саме синхронні двигуни не для наземних транспортних засобів;
  • Двигуни з постійними магнітами;
  • Мотори для човнів;
  • Система приводу з двома або більше синхронними двигунами, з’єднаними муфтами для приводу загального навантаження;
  • Електродвигуни для іграшок;
  • Лінійні двигуни”.

Незважаючи на те, що в даний час не використовує товарний знак для цих категорій, Tesla заявляє в петиції, що “має намір використовувати” його в майбутньому.

Термін “іграшка” має широкий спектр інтерпретацій. Існує Tesla Cyberquad для дітей, проте Radioflyer, компанія, яка виробляє і продає повноцінні квадроцикли, використовує універсальний електродвигун, який не створений Tesla.

У документі також згадуються “лінійні двигуни”, які використовуються в різних пристроях, але найбільш відомі тим, що використовуються в поїздах.

Ілон Маск давно задумав побудувати електричний літак.

Він навіть стверджував, що в нього є проєкт літака eVTOL, але він також послідовно наполягав на тому, щоб Tesla поки що зосередилася на наземних транспортних засобах.

За словами генерального директора, автовиробник може вийти на ринок електричних літаків, якщо щільність енергії акумуляторів достатньо збільшиться, щоб зробити їх комерційно здійсненними. Маск передбачив, що знадобиться 400 Втч/кг, і хоча деякі акумуляторні технології починають наближатися до цього рівня, вони ще не запущені в масове виробництво.

Що стосується човнів, Tesla публічно не заявляла про будь-які плани з виробництва електричних човнів, але схоже, що сфера дозріла для руйнування.

Що заважає злітати електричним літакам

Такі компанії, як Eviation і Pipistrel, неймовірно оптимістичні щодо майбутнього електричного літака. Але інсайдери галузі, як і раніше, розходяться в думках щодо того, чи зможе електричний літак досягти успіху без значних удосконалень акумуляторів.

За словами Джаянта Мукхопадхая, транспортного аналітика Міжнародної ради з чистого транспорту (ICCT), акумуляторної технології просто ще немає.

Мухопадхая і його колеги в недавньому аналізі дійшли висновку, що радіус дії електричних літаків буде значно обмежений сучасними технологіями накопичення енергії. Він сказав MIT Technology Review, що вони “були здивовані тим, наскільки жахливим був діапазон”.

Експерти підрахували, що 19-місцевий літак з батарейним живленням матиме максимальну дальність польоту приблизно 260 кілометрів (160 миль), що значно менше від обіцяних компанією 250 миль. Вони зробили це, використовуючи оцінки наявної щільності батарей та обмеження ваги літака.

Інші інсайдери стверджують, що оцінки, зроблені зовнішніми спостерігачами, неточні, оскільки їм бракує знань про технологію акумуляторної батареї та конструкцію літака компанії. Замість того, щоб переобладнати наявну модель для роботи від акумуляторів, компанія має намір створити власний літак.

Згідно з оцінкою ICCT, щільність енергії батарей повинна збільшитися більш ніж удвічі, щоб підтримувати короткі маршрути, якими користуються компанії. Межа літій-іонних акумуляторів, які зараз використовуються в електромобілях і споживчих гаджетах, ймовірно, наближається до цього прогресу.

До 2050 року, навіть за такого рівня розвитку, електричні літаки зможуть замінити достатню кількість звичайних літаків, щоб скоротити викиди в авіаційному секторі менш ніж на 1%, якщо тільки не буде досягнуто масового виробництва.

Лідер у галузі електричних літаків майбутнього, компанія Eviation, незабаром може зіткнутися з жорсткою конкуренцією.