Як працюють протиударні смартфони: технології захисту екрана

Як працюють протиударні смартфони

Розбитий смартфон — один зі страшних снів сучасної людини. У цих гаджетах зберігається стільки важливої інформації, а з їхньою допомогою вирішується стільки щоденних завдань, що їхню втрату неможливо собі уявити. Щоб хоча б частково знизити ризики для користувачів, виробники випускають протиударні смартфони. Ці моделі розроблені спеціально для використання в складних умовах і мають декілька ступенів захисту. У статті ми розглянемо переваги таких гаджетів і як виробники підвищують протиударні властивості екранів.

Які смартфони можна назвати протиударними

До цієї категорії належать пристрої, здатні витримувати інтенсивні механічні навантаження. Наприклад, падіння з висоти чи контакт із гострими предметами не стають причиною появи тріщин або подряпин на екрані. Крім екрана, додатковий захист отримують інші елементи:

  1. Корпус виготовляється з ударостійкого пластику або металу, має силіконові протиковзні вставки. 
  2. Роз’єми захищені від потрапляння вологи та бруду.
  3. Для фіксації задньої панелі корпусу можуть використовуватися гвинтові з’єднання.
  4. Щоб підвищити стійкість пристрою до згинальних навантажень, на бічних гранях і задній кришці розташовують армувальні вставки з металу.

Щодо екрана, то для його захисту також застосовуються деякі конструктивні елементи. Наприклад, бічні грані корпусу злегка підносяться над поверхнею дисплея і виконують амортизувальні функції під час падіння телефону. Також матриці протиударних смартфонів мають певну гнучкість, яка дає їм змогу поглинати ударні навантаження.

Особливості захисних покриттів для екранів

Однією з найбільш вдалих розробок у сфері захисту екранів смартфонів можна назвати протиударне скло Gorilla Glass від компанії Corning. Перша версія цього покриття з’явилася ще у 2008 році та зробила справжню революцію у виробництві протиударних ґаджетів. Протягом декількох років технологія вдосконалювалася, покриття набувало все кращих технічних характеристик. До переваг цього скла належать:

  • висока стійкість до ударних і абразивних впливів;
  • захист від розтріскування під час деформувальних навантажень;
  • висока оптична прозорість;
  • стійкість до забруднень і помутніння.

Надихнувшись вдалим прикладом Gorilla Glass, інші компанії також почали розробку власних захисних покриттів. Так з’явилися ударостійкі скла Ceramic Shield, Dragontrail від японської фірми AGC, а також сапфірове скло. Усі ці технології успішно використовуються у виробництві сучасних смартфонів і дають змогу зробити ґаджети практичнішими та довговічнішими.

На закінчення ми хотіли б рекомендувати не нехтувати додатковими засобами захисту екрана смартфона. Навіть якщо ви купили протиударну модель, додатковий захист дисплея у вигляді полімерної плівки або скла буде зовсім не зайвим. Поєднання декількох рівнів захисту допоможе вам не турбуватися про цілісність смартфона навіть у найскладніших умовах його використання.

Кірова Єва

Кірова Єва